Scheur hoef

Symptomen van een hoefscheur:

Duidelijk een scheur in de voet kan zowel horizontaal als verticaal zijn.

Kan pijn en kreupelheid tot gevolg hebben.

Soorten scheuren:

*Doorlopende hoornwandscheur van kroonrand tot beneden aan de draagrand. Als de scheur oppervlakkig is, is het niet zo erg , kan ontstaan zijn door een beschadiging aan de kroonrand. De wand moet netjes gevijld worden en een ruim beslag. Dit soort hoornscheur zal verder geen pijn of kreupelheid tot gevolg brengen.

*Doorlopende scheuren kunnen ook diep zijn gescheurd, dan kan het wel tot kreupelheid leiden. Deze hoornscheuren moeten verwijderd worden door dat gedeelte van de hoornwand weg te nemen tot de gezonde aanhechting van de voet. Dab kan de hoornschoen weer gezonde aanhechting maken en verder groeien. Omdat dit wordt uitgevreesd kan het beter gedaan worden door een hoefsmid en veearts.

*Draagrandscheur. Deze hoornscheuren beginnen onder in de voet en lopen naar boven iets uit. Deze scheuren zijn vaak wel volledig door.

Teen hoornscheur voor voeten:

Deze scheur zit voor in de voet als op de bovenste afbeelding te zien is.

Oorzaak:

*Meestal is het hoorn te droog.

*Komt het meest voor bij paarden met platvoeten.

*Trappen op steentjes.

*Niet op tijd laten bekappen.

*regelmatig aftrappen van het ijzer.

Horizontale hoornscheur ofwel hoornkloven:

Kan verschillende oorzaken hebben.

*Kan voortkomen van kroonwand beschadiging

*kan zijn van een ontsteking van in de voet, als het paard op steentjes trapt of vuil binnen krijgt kan het gaan ontsteken, die ontsteking in de voet gaat een uitweg zoeken, als die er niet uit kan, kruipt het naar boven om er bij de kroonwand uit te komen. Paard krijgt dan hevige pijn. Als de hoor verder naar beneden groeit blijf je een horizontale scheur zien van die uitbraak.(zie onderste foto)

Copyright 2011 Hoefsmederij Petri | Alle rechten voorbehouden | Een website met CMS door Hoeknet B.V.