Verzorging van de voet

Als eigenaar van een paard is het zeer belangrijk om de voeten regelmatig goed te verzorgen. Het is tenslotte waar de paarden op moeten lopen.

Het paard heeft voldoende beweging nodig, ook om het hoefmechanisme in de paardenvoet goed te doen laten werken voor een goede bloedsomloop.

Wel is het erg belangrijk om na het rijden zeker als het paard op de weg is geweest goed te controleren of er geen steentjes in de voeten zitten, door de drukking van de steentjes kan er ontsteking gaan ontstaan of scheurtje komen in de voet.

De stal van het paard heeft ook grootte invloed op de conditie van de voeten. Een stal met zaagsel of vlas droogt de voeten veel sneller uit waardoor de kans op scheurtjes, zoolkneuzingen, ontstekingen of afbrokkelen van de voeten veel sneller voorkomt.

Stro is het beste als bodem bedekking.

Verder is het belangrijk om regelmatig uit te mesten, dat het paard niet te veel in zijn eigen urine staat, wat sneller leidt tot bijv. rotstraal.

De voeten moeten regelmatig in aanmerking komen met water, zeker in de zomer als het land en de bak erg droog zijn waar het paard in staat.

Doordat de grond al zo droog is trekt het veel water uit de voeten.

Goed met water afdoen en meteen beetje vet insmeren dat ook om de kroonrand goed soepel te houden. In de winter als alles erg nat is en je ziet zelf dat de straal zacht wordt kan die af en toe is ingeteerd worden, maar met mate te veel teren is ook niet goed.

Erg belangrijk ook om de voeten goed in de gaten te houden om op tijd een afspraak te kunnen maken bij de hoefsmid.

Dit ponytje heeft toch wel iets te lang op de hoefsmid moeten wachten zijn voetjes waren volledig vervormd, dit kan niet.

Copyright 2011 Hoefsmederij Petri | Alle rechten voorbehouden | Een website met CMS door Hoeknet B.V.